A SEO és a megfelelő kulcsszavak meghatározása manapság már elengedhetetlen feltétele a webhelyek működtetésének. Sokak számára azonban elsőre megfoghatatlan lehet, mit is kell ezalatt érteni. Ebben a cikkben megmutatjuk az első lépéseket, hogyan is néz ki a keresőoptimalizálás a gyakorlatban.

Mivel kezdődik a keresőoptimalizálás a gyakorlatban?

Első lépésben rögzíteni kell a webhely és az egyes aloldalak tematikáját, mert erre épül majd a kulcsszókutatás. Ezt különféle kulcsszótervező programokkal lehet elvégezni, mint például a Rank Tracker, ami rengeteg adatbázisból képes adatokat kinyerni. Így a lehető legpontosabb eredményeket tudja megadni nekünk. A keresőoptimalizálás a gyakorlatban kulcsszókutatás nélkül kivitelezhetetlen, hisz ezek a gyakran használt keresőkifejezések fogják feljebb tornázni a weboldalunk pozícióját a Google organikus találati listáján.

Mik azok a „long-tailek”?

A keresőoptimalizálás a gyakorlatban számos praktikát takar, amelyekkel a kulcsszókutatás során élhetünk. Ide tartoznak például az úgynevezett long-tail kulcsszavak, vagyis több szóból álló hosszabb kifejezések, amiket a Google egy kulcsifejezsként kezel, mert statisztikailag sok keresés van rájuk egy adott formában. A fókusz kulcsszó mellett fontos ezekre is kiemelt figyelmet szentelni. Mivel ilyenkor a kulcsszavak meghatározása sokkal specifikusabb, ebből adódik az is, hogy kevesebben keresnek rájuk, viszont pont emiatt tudunk előnyt kovácsolni belőlük, hiszen ezáltal egy szűkebb, de sokkal célzottabb közönséghez tudunk eljutni. Ezáltal a long tail-ek esetén a konverziós arány is jóval magasabb lesz, mint a nagy közönséget vonzó kulcsszavaknál.

Miért jó a long tail kifejezések használata?

Jó kérdés, miért érdemes long-tail kulcskifejezéseket használni, ha ezekre statisztikailag kevesebb keresés van? A keresőoptimalizálás a gyakorlatban már számtalanszor bebizonyította, hogy nem csak a keresések száma határozza meg egy kulcskifejezés minőségét! Éppen olyan döntő szempont lehet a kulcsszókutatás elvégzése és a kulcsszavak meghatározása folyamán, hogy egy adott közönséget célozzunk meg és hogy mekkora a verseny az adott kulcskifejezésre. A long-tail keresőkifejezések legfőbb előnyei tehát:

  • A long-tail kifejezésekre kisebb a verseny, vagyis könnyebben érhetünk el rájuk jó pozíciót.
  • Mivel szűkebb, speciálisabb igényű közönséget célzunk velük nagyobb a valószínűsége, hogy alaposabban körülnéznek az adott témában, amit a magas konverziós arány is egyértelműen mutat.
  • A long-tail kifejezések nagyon sokszor magukba foglalják magát a fókusz kulcsszót is, ami lehetőséget ad arra, hogy két legyet üssünk egy csapásra.
  • A keresőoptimalizálás a gyakorlatban és maga a Google is jobban preferálja már a long-tail kulcsszavak használatát, mert már képes sokkal szűkebb és célzottabb kereséseket és piaci rétegeket is bemérni. Mivel egyre több felhasználó keres specifikusabban, a Google a long-tail kifejezések segítségével tud relevánsabb besorolást végezni.

Díjmentes konzultáció és SEO audit

Lépjen velünk kapcsolatba!
SEO nélkül akár 2-3 évbe is telhet mire láthatóvá válik egy weboldal a Google keresőben.
Havidíjas keresőoptimalizálással ezt az időt a harmadára is lehet csökkenteni!

Tovább

Webshop keresőoptimalizálás a gyakorlatban

A long-tail kulcsszavak használata az internetes marketingben is egyre népszerűbb. Többek közt a webshopok és a PPC hirdetések is előszeretettel használnak összetett kifejezéseket a reklámanyagokban. A PPC (Pay Per Click) hirdetés lényege, kattintás alapú díjat fizet a hirdető. Logikus tehát, hogy szűkebb közönségréteget érdemes megcélozni, hisz ha széles körökben felbukkan a hirdetés, akkor sokan rákattintanak ugyan, viszont nem maradnak utána az oldalon, és nem teljesítik a hirdetés célját, vagyis a vásárlást. Ez tehát a hirdetőnek veszteséges stratégia. A webshop keresőoptimalizálás a gyakorlatban tehát összetett gondolkodást igényel. Érdemes az elért közönséget long-tail kifejezések segítségével szűkíteni, így a konverziós arány is jóval nagyobb lesz és hosszútávon tehetünk szert új vásárlókra.

A „long tail” kulcsszavak meghatározása

De hogyan is találhatjuk meg a megfelelő long-tail kulcskifejezéseket? A keresőoptimalizálás a gyakorlatban több lehetőséget is ad arra, hogy tájékozódjunk az aktuális trendeket illetően.

A legegyszerűbb megoldás egyértelműen a Google autocomplete, vagyis a keresőből lenyíló találati javaslatok vizsgálata. Ha például beírjuk az egyik aloldalunk fókusz kulcsszavát, az autocomplete további kiegészítő lehetőségeket (long-tail kulcskifejezéseket) fog kiadni, amikre az elmúlt időkben a legtöbb keresés volt. Ezáltal könnyebbé válik a keresőoptimalizálás a gyakorlatban és a kulcsszavak meghatározása és akár elsődleges long-tail kifejezésekként is felfoghatjuk, hisz magát a fókusz kulcsszót is tartalmazzák.

Emellett ha a kulcsszavunkra indítunk egy keresést és a találati oldal aljára görgetünk láthatjuk, hogy a Google „Kapcsolódó keresések” címszó alatt további releváns kifejezéseket sorol fel mindenféle variációban. Ezeket is érdemes figyelembe venni.

Kulcsszavak meghatározása a Rank Trackerrel

Az előbb említett trükkökkel is már sokat lendíthetünk a weboldal népszerűségén, viszont a keresőoptimalizálás a gyakorlatban egy bizonyos szint felett már megköveteli, hogy minél pontosabb adatokkal dolgozzunk, hisz csak ezek birtokában juthatunk feljebb a ranglistán.

A Rank Tracker olyan kulcsszótervező eszköz, amely kilenc különféle módszerrel dolgozik és hozzáférése van a legjelentősebb eszközök adatbázisaihoz. Így minden információt és adatot egy helyen gyűjthetünk össze és ezek együttes figyelembevételével futtathatunk vizsgálatokat. A Rank Tracker nagy előnye, hogy mindenféle szűrőt be lehet rajta állítani. Ezek közül alapvetően a legfontosabbak közé tartoznak a „Keyword length”(kulcsszó hosszúsága), „Keyword difficulty”(kulcsszó nehézsége) és a „Number of searches”(keresések száma). Ezek mind extra pontos adatokkal tudnak ellátni bennünket és a kimutatások eredményeképp megkaphatjuk, mely kulcsszavakba érdemes befektetni.

Ha most már Ön is úgy gondolja, hogy sikeresen tudnánk segíteni az online tartalommarketingjének célbajuttatásában, akkor keressen bennünket, elérhetőségeinken és azonnal elkezdhetjük a közös és sikeres együttműködést SEO-AUDIT•HU módra!

(+36 30) 686 8893 marketing@seo-audit.hu

Ha most már Ön is úgy gondolja, hogy sikeresen tudnánk segíteni az online tartalommarketingjének célbajuttatásában, akkor keressen bennünket, elérhetőségeinken és azonnal elkezdhetjük a közös és sikeres együttműködést  SEO-AUDIT•HU módra!

(+36 30) 686 8893

marketing@seo-audit.hu