Ha weboldalt működtetünk mindenképp szükséges, hogy rendszeresen ellenőrizzük a honlap minőségét és az oldalbeállítások apró részleteit. Ugyanis, ha a keresőben elért pozíciónk romlani kezd, nagy esély van arra, hogy a probléma megoldása a weboldal optimalizálás, ezen belül is a weboldal keresőoptimalizálás lesz. Ez a folyamat arra szolgál, hogy a Crawler mindig naprakésznek és színvonalasnak értékelje a webhelyet, így a találati listán is magasabb pozícióba helyezze. A következőkben adunk egy kis útmutatást ahhoz, hogy a Google rangsorolási technikája alapján a weboldal optimalizálás során mire kell leginkább odafigyelni.

Mi a Crawler?

A Crawler (más néven keresőrobot, vagy Spider) egy olyan szoftver, amelyet a Google és más keresőmotorok arra használnak, hogy feltérképezzék az internetes tartalmakat. Elsősorban arra fókuszál, hogy új vagy frissített tartalmat keressen, amelyeket a Google még nem vitt be az adatbázisaiba. Minden keresőmotornak megvannak a saját robotjai. A Google több mint 15 különböző típusú robotot használ az oldalak beszkennelése folyamán. Ezek közül a legfőbb a Googlebot, ami egyszerre végzi az oldalak feltérképezését és indexelését is. Elsősorban tehát ennek a robotnak a működése alapján épül fel a weboldal optimalizálás is.

Google keresőoptimalizálás – Mit lát a Crawler?

A Crawler a legújabb verziójában jeleníti meg a weboldalakat, azonban könnyen bonyodalmakba ütközhetünk, ha a weboldal optimalizálás figyelmen kívül marad a következő területeken:

 • Weboldal optimalizálás mobilra: Az egyik legfontosabb faktor a weboldal optimalizálás mobilra, hisz manapság már egyre gyakoribb a mobil használata internetes böngészéskor. A Googlebot egyik robotja, a Googlebot Smartphone pontosa látja, hogy a honlap mobilbarát megjelenésre van-e optimalizálva. Ezért döntő fontosságú lehet, hogy a mobilos optimalizálás mindenképpen legyen elvégezve.
 • HTML és JavaScript megjelenés: A Googlebot számára problémás lehet a végtelen hosszú kódok feldolgozása és megjelenítése. A rendetlen és következetlenül strukturált kódból a kereső arra következtethet, hogy az oldal rossz minőségű, vagy üres. Ezért a SEO optimalizálás közben figyeljünk arra, hogy ezt elkerüljük. A JavaScript megjelenítéssel pedig azért kell vigyázni, mert ez egy nagyon gyorsan fejlődő nyelv, és a Googlebot néha nem tudja felismerni a legújabb verziókat.
weboldal optimalizalas indexeles

A weboldal optimalizálás folyamán a megjelenési problémákat a Google Search Console fiókunkon keresztül az URL Inspection részében könnyen tudjuk ellenőrizni, ha bemásoljuk a vizsgálni kívánt URL-t és a View Tested Page gombra nyomunk.

A weboldal optimalizálás főbb szempontjai

 • Belső és külső linkek vizsgálata
 • Kattintási mélység (Click depth)
 • Webhelytérkép készítés
 • Duplikált tartalmak kiszűrése
 • URL felépítésének optimalizálása

Belső és külső linkek vizsgálata – SEO optimalizálás

Ha a Google már ismer egy webhelyet – ami már korábban átment a weboldal keresőoptimalizálás fázisain – akkor a főbb oldalak frissítéseit a Googlebot bizonyos időközönként ellenőrzi. Ezért elengedhetetlen, hogy az új oldalakra mutató linkek fel legyenek tüntetve valamelyik törzsoldalon vagy a főoldalon. Ajánlott például a weboldal optimalizálás keretében a főoldalon létrehozni egy olyan oldalsó blokkot, ami a legfrissebb bejegyzések hivatkozásait tartalmazza és az új oldalakra irányít. A SEO optimalizálás feltérképezés szempontjából a külső linkek is ugyanúgy működnek, vagyis az új aloldalak tartalmazzanak külső hivatkozást. Ez lehet akár hirdetés, video link elhelyezése, idézet vagy kép a forrás linkjével, vagy akár vendégposzt is. Bármi jól jöhet, hogy a Googlebot lássa az új oldal URL-jét.

Kattintási mélység

A kattintás mélysége azt mutatja meg, hogy egy oldal milyen messze van a kezdőlaptól. Ideális esetben egy webhely bármely oldalát 3 kattintással el kell tudni érni, különben lassabb lesz a feltérképezés, és romlik a felhasználói élmény. A weboldal optimalizálás során az ilyen problémákat a WebSite Auditor eszköz segítségével lehet egyszerűen kiszűrni, majd a honlap strukturális átalakításával megszüntetni.

weboldal optimalizalas kattintas melyseg

Google keresőoptimalizálás webhely térképpel

A webhelytérkép a Google-ban megjeleníteni kívánt oldalak teljes listáját tartalmazza. Ha a webhelytérképet fel lehet tölteni Google Search Console-on keresztül, hogy a Googlebot lássa, mely oldalakat keresse fel és mássza fel. Ennek segítségével az aktuális frissítések is láthatóak lesznek a Googlebot számára. Webhelytérképet szintén a WebSite Auditor használatával lehet gyorsan és egyszerűen létrehozni.

Duplikált tartalom kiszűrése

Duplikált tartalomnak nevezzük, mikor egy webhelynek több aloldalán ugyanaz (vagy majdnem ugyanaz) a tartalom szerepel. Ez számos okból, sokszor véletlenül is előfordulhat, például:

 • Az oldalt többféle URL-en keresztül el lehet érni (www-vel vagy anélkül, http vagy a https segítségével stb.)
 • Dinamikus URL-ek: amikor sok különböző URL ugyanarra az oldalra vezet
 • Az oldalak egyes verzióinak A / B tesztelése folyamán

Ha ez a probléma áll fenn, annak az lesz az eredménye, hogy a Googlebot többször is feltérképezi ugyanazt az oldalt, és külön weboldalakként indexeli őket. Emiatt csökken az oldalak pozíciója a találati listán, hisz a külön indexelt oldalak egymás vetélytársaivá is válnak és a Google rossznak ítélheti a webhely minőségét. A weboldal optimalizálás része ezeknek a duplikált tartalmi problémáknak a megelőzése is. Működőképes megoldás például a kanonikus URL-ek beállítása SEO optimalizálás során, ami egyértelművé teszi a kereső számára, hogy melyik oldalt kell eredetinek tekintenie, így az ugyanarra az oldalra mutató többi URL-t nem indexeli, és megszűnik a duplikált tartalom problémája.

URL felépítés – weboldal optimalizálás

Ha túl hosszú paraméterekben adjuk meg az URL-eket, az a Googlebot számára zavaró lehet, hisz sokkal nehezebben és lassabban tudja feldolgozni és megérteni őket, mint az egyszerű, rövidebb URL-t. Ezért fontos arra is odafigyelni a weboldal optimalizálás és a keresőoptimalizálás elvégzésekor, hogy a webhely URL-jei is már önmagukban felhasználóbarátok legyen. Vagyis legyenek egyértelműek, logikusan legyenek felépítve, tartalmazzák a megfelelő írásjeleket, de összességében ne legyenek túl hosszúak és bonyolultak.

Díjmentes konzultáció és SEO audit

Lépjen velünk kapcsolatba!
SEO nélkül akár 2-3 évbe is telhet mire láthatóvá válik egy weboldal a Google keresőben.
Havidíjas keresőoptimalizálással ezt az időt a harmadára is lehet csökkenteni!

Tovább

Minden oldal elérhető a keresőrobot számára?

A kérdésre a válasz: nem. Vannak oldalak, amiket nem biztos, hogy lát és be tud indexelni a Crawler. Ezek közé tartoznak a következők:

 • Jelszóval védett weboldalak
 • Az indexelési szabályok miatt kizárt weboldalak
 • „Árva” oldalak (amikre sehol nem található hivatkozás)

Egy webhely feltérképezhetőségét a Google Search Console-ban lehet ellenőrizni a Lefedettség jelentése pontban. Itt minden indexelési hibát ki lehet szűrni, és ennek fényében már sokkal fókuszáltabb és egyszerűbb lesz a weboldal optimalizálás.

Ha most már Ön is úgy gondolja, hogy sikeresen tudnánk segíteni az online tartalommarketingjének célbajuttatásában, akkor keressen bennünket, elérhetőségeinken és azonnal elkezdhetjük a közös és sikeres együttműködést SEO-AUDIT•HU módra!

(+36 30) 686 8893 marketing@seo-audit.hu

Ha most már Ön is úgy gondolja, hogy sikeresen tudnánk segíteni az online tartalommarketingjének célbajuttatásában, akkor keressen bennünket, elérhetőségeinken és azonnal elkezdhetjük a közös és sikeres együttműködést  SEO-AUDIT•HU módra!

(+36 30) 686 8893

marketing@seo-audit.hu

Ajánlott bejegyzések